COLUMN: Afspraken uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Helaas voor de bewoners aan de Bijsterenseweg heeft de gemeenteraad van Putten afgelopen donderdag (10 juni 20210) toch gekozen voor het bouwen van flexwoningen op deze locatie. Ondanks bezwaren, overleggen, inspreken is toch gekozen voor de bouw aan de Bijsterenseweg. Blijkt maar weer dat de gemeente toch altijd haar zin doordrijft.

Extra zuur voor de bewoners van de Bijsterenseweg die de afgelopen decennia met de gemeente in gevecht zijn en waar de gemeente keer op keer laat zien dat afspraken alleen gelden in een periode van 4 jaar. Afspraken uit een vorige raadsperiode vervallen schijnbaar automatisch. Er is bewust gekozen voor een zo laag mogelijke participatie. Zag men de bui al hangen? De meeste bewoners zullen als de flexwoningen er staan nooit meer het beloofde uitzicht terugzien. 15 jaar is lang op een mensenleven, zeker als je de 75 voorbij bent.

Grote winnaar in het debat is de Christen Unie. Zij zijn de enige coalitiepartij die wil gaan voor een transparant en integer bestuur en is hier kritisch op. Hier kan de rest nog iets van leren, uitzondering hierop dan de Gemeente Belangen, zij stellen vanaf het begin al kritische vragen en sturen aan op locatie Putten Zuid. De grote verliezer van het debat is het CDA door de Christen Unie aan te spreken op hun normen en waarden. Ik denk dat het CDA eerst bij zichzelf te rade mag aan. Landelijk loopt het ook al niet zo lekker.

Dan de SGP, notabene zij geven aan dat ze woord willen houden. Als we dan toch partijen aan gaan spreken op de normen en waarden, spreek dan de SGP aan. De vorige wethouder, Dhr. Gerritsen, berucht in Putten en omstreken heeft veel beloftes gedaan aan de bewoners van de Bijsterenseweg. Deze is hij mogelijk vergeten over te dragen aan de nieuwe wethouder, Dhr. ’t Jong. Deze kent alleen een gebiedsvisie en die is bindend als het hem uitkomt. Andere afspraken negeert hij structureel en uiteraard geldt “eigen volk eerst”.

SGP Putten
Flexwoningen Putten

Dan Wij Putten, Wij Putten is sterk in incidenten bestuur. Kortetermijnvisie en plannen maken om de burgers te helpen op dat moment. Alles voor het goede gevoel. Maar ook het  opzetten en een podium geven aan de “voor” stemmers tegen de huizenbezitters en de elite. Je zou bijna verwachten dat ze weer op een tomatenkistje gaan staan om de mensen aan te sporen te protesteren.

Maar goed, zover mijn mening en visie op een lang debat waarvan de uitkomst eigenlijk al bekend was. Ik zie wel scheuren ontstaan in de coalitie, de eenheid lijkt weg. Is het al maart 2022? Krijgen we dan misschien een betrouwbare overheid? Ondertussen ga ik mijn wonden likken en me opmaken voor de juridische strijd. Jammer dat het zover moest komen, uiteindelijk zijn we nu allemaal verliezers.