Schitteren door afwezigheid

Woensdagmiddag, 14 juli 2021, was er een bijeenkomst georganiseerd door de gemeente in de Hersteld Hervormde Kerk over de aangekondigde flexwoningen aan de Bijsterenseweg in Putten.

De opkomst was groot, bijna alle bewoners van de Bijsterenseweg, en ook veel bewoners van de Bekestere waren aanwezig. Dhr. Harry Opperwal opende de bijeenkomst en stelde iedereen voor (Vertegenwoordigers van de Gemeente, Samen Sterk Zonder Stigma en de Woningstichting Putten). Ook twee leden van Wij Willen Wonen Putten waren aanwezig.

Na de opening en introductie reageerde in eerste instantie een lid van de Hersteld Hervormde Kerk kritisch op de gang van zaken en de afspraken uit het verleden die niet nagekomen worden en structureel genegeerd. De kerk staat ook niet achter het genomen besluit van de gemeenteraad.

“Waar iedereen had verwacht dat Ewoud ’t Jong als verantwoordelijk wethouder aanwezig zou zijn schitterde hij door afwezigheid.”

Gelijk in het begin al werden veel kritische vragen gesteld over de locatie aan de Bijsterenseweg, en het gevolgde proces. Waar iedereen had verwacht dat Ewoud ’t Jong als verantwoordelijk wethouder aanwezig zou zijn schitterde hij door afwezigheid.

Doorgaan met de bijeenkomst had eigenlijk nog weinig zin door de grote onvrede bij bewoners over de gang van zaken, dat gaf ook projectleider Harry Opperwal toe. Met name het gebrek aan informatie vanuit de gemeente tijdens het hele proces (laagste trede participatieladder, alleen informeren) zorgt voor weinig animo om te participeren in deze tweede fase waar de gemeente wel graag burgerparticipatie wil. 

Afgesproken dat er een vervolg sessie komt, na de zomer (medio sept 2021) en ook in de avond omdat sommige mensen toch echt moeten werken. Tijdens deze sessie moet ook Ewoud ’t Jong aanwezig zijn en wordt uitleg gegeven over het proces, wat zijn nu echt de flexwoningen en wie komen er te wonen. Er moet openheid gegeven worden, nu komt er iedere keer weer een klein addertje boven…

Wij Willen Wonen had verder weinig in te brengen, behalve dat ze huizen willen voor de jeugd en dat er een tekort is. Dat weten en willen we allemaal en het is zeker geen lokaal probleem. Uit het gesprek werd woensdag heel duidelijk dat het gaat om een ander soort bewoning (urgente gevallen, ex GGZ, begeleid wonen, en de mix dragers en vragers is nog niet duidelijk). Of er veel starters komen te wonen is niet duidelijk en ook niet waar ze na de periode van een jaar heen moeten. Flexwonen kent namelijk een houdbaarheidsdatum. Er zijn daarna nog steeds geen woningen beschikbaar. Met name over beoogde groep bewoners zegt de gemeente altijd transparant te zijn geweest. Hier hebben wij vanuit de wijk hele grote vraagtekens bij. Ook zijn er onderling met woningstichtingen in de regio afspraken gemaakt over wie wel of niet in aanmerking komt en dat bewoners uit Putten als eerste in aanmerking zouden komen. Dit is tegen alle regels rondom vrije vestiging in zoals ook beschreven in de huisvestingswet

Al met al lijkt het te gaan om een soort “park”, met een beheerder, gedeelde wasruimte en/of ontmoetingsruimte en eventueel een spoedkamer(!!). Dit klinkt heel erg als een recreatiepark, waarom wordt hier niet gewoon een keuze teruggedraaid en wordt een recreatiepark aangewezen als “tijdelijk wonen”. Uiteindelijk heeft dan niemand hier last van. Deze hele discussie is min of meer de schuld van onze eigen burgermeester met zijn grote schoonmaak en het leegvegen van de parken. Hier wordt overigens wel vastgehouden aan de visie rondom recreatiewoningen. Een visie is slechts bindend als het de gemeente zo uitkomt.

Overigens speelt dit alles sinds 2018 (het is 3 jaar stil geweest) en worden er nu pas keuzes gemaakt. Ook de gemaakte keuze is nog niet in beton gegoten. Er moet nog veel uitgezocht worden door de gemeente. Eigenlijk is de locatie Bijsterenseweg een proeflocatie, de gemeente weet zelf ook nog niet hoe alles gaat lopen. Als alles meezit (aldus de gemeente) kan volgend jaar juni de vergunningsaanvraag in gang gezet worden. Als je dan rekening houdt met eventuele bezwaren, dan zit je al eind 2022 of zelfs in 2023! Tegen die tijd zou dan ook Putten Zuid in gang gezet moeten zijn. Hierover werd de opmerking gemaakt dat daar “geen flexwoningen komen omdat dit eventuele kopers misschien afschrikt”?

Voorlopig wordt alles dus doorgeschoven naar september en krijgen we tekst en uitleg van onze wethouder. Misschien kan hij de vakantie het boek “bouwen aan vertrouwen” eens doornemen.